Fotoğrafım
Antalya, 05323611890 masafak@gmail.com, Türkiye

İÇ KULAK MALFORMASYONLARINDA "TIPA" ŞEKLİNDE DURDURUCUSU OLAN YENİ BİR KOHLEAR İMPLANT ELEKTROD

GİRİŞ

Konjenital SNIK olgularının yaklaşık %20'sinde iç kulak malformasyonları (İKM) bulunmaktadır. IKM olgusunda kohlear implant cerrahisi sırasında cerrahın karşılaşabileceği iki sorun vardır: i.fasial sinirin anormal seyri ve ii.BOS gusher durumu. Malformasyonlar nedeniyle fasial sinir seyri farklı olabilmektedir. İç kulak kanalı ile kohlea arasındaki anormal ilişki sonucunda, kohleastomi sırasında BOS kaçağı görülmesi bu olgularda sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer gusher durumu önlenemezse postoperatif dönemde tekrarlayan menenjitler görülmesi kaçınılmazdır. 

Normalde BOS iç kulak kanalını doldurduğu halde kohleanın içinde BOS bulunmaz. Ancak IKM olgularında BOS oval ve yuvarlak pencere ile bağlantılıdır. Bu durum kohleastomi sırasında gusher oluşmasına neden olur. Bazen artmış pulsatil BOS basıncı herhangi bir cerrahi yapılmadan dahi spontan fistüllere neden olabilmektedir.

Inkomplate partisyon tip I olgusu olan bir  kız çocuğunun kohleastomi sırasında gusher oluşmuş, ameliyatta BOS sızıntısı kontrol edilmiş, erken postoperatif dönem normal seyretmiş. Ancak postoperatif 3.ayda menenjit olgusuyla başvurmuş ve 2 ay içinde kaybedilmiştir. Bu kötü olayın ardından operasyondaki gusher durumunu daha iyi kontrol edebilecek özel bir elektrod tasarlanmıştır.

MATERYAL VE METOD

Olguların 18'i erkek, 32'si kız çocuğuydu. 11 olgu IP-I 22 olgu IP-II, 7 olgu kohlear hipoplazi, 3 IP-III, 3 olgu common cavity, 1 olgu geniş vestibüler aquaduct, 1 olgu kohlear açıklık darlığı ve 2 olguda kohlea bazal defekti mevcuttu. 

ELEKTROT TASARIMI

İKM olan hastalar için "tıpa" tipi stopper bulunan elektrodlar kullanıldı. Silikon bir halka yerine "tıpa" şeklinde tasarlanan silikon halka, kohleostomi açıklığını daha iyi tıkayarak BOS sızıntısını daha etkili olarak kontrol edebilecektir. Normalde elektrod çapı 1 mm, kohleastomi açıklığı 1,2 mm ve  silikon ring 1,4 mm.dir. Ancak gusher durumunda bu BOS sızıntısını tutmaya yetmediği için, çapı 1,9 mm olan "tıpa" tipi stopper geliştirilmiştir.

Kohlea bazal turn çapı IP-I'de ortalama 8,45 mm, IP-II'de 8,10 mm bulunmuş, ve elektrodun bazal kıvrımda 1 tur atabilmesi için elektrot uzunluğu 25 mm olarak tasarlanmıştır. Ancak hipoplastik kohlea olguları için de 20 mm.lik modelleri hazırlanmıştır. Kontakt yüzeyi uzun olanda 1,7 mm, kısa olanda 1,3 mm olarak tasarlamıştır. Bu tip IKM olgularında modiulusu saran elektrodlar çok avantajlı değildir, çünkü bu bölgede sinir liflerinin olduğu kesin değildir, ancak bazal bölgede sinir liflerinin bulunması ihtimali daha yüksektir.


Kohleostomi çapı yine 1,2 mm olmalı ve "cork" bu açıklığı sıkıca tıkanmalıdır. Elektrod bir parça kas dokusu içinden geçirilirse bu yumuşak doku da kohleostominin kapanmasına yardımcı olacaktır. Kohleostomi alanı ayrıca fasya  parçalır ve doku yapıştırıcısıyla desteklenmelidir. 


Unutulmamalı ki, bu olguların çoğu çocuktur ve sık AOM atağı geçirecektir ve buda menemjit riskini artırabilecektir. Bu nedenle BOS sızıntısı çok iyi kontrol edilmelidir.

SONUÇLAR

1997 yılından beri yapılan 1501 implant olgusundan 138'inde değişik malformasyonlar görülmüştür, 2008 yılından önce Cork tipi elektrot yok iken, sonrasında bu tip olgularda yeni elektrot tercih edilmiştir.

KAYNAK
Sennaroğlu L, Atay G, Bajin MD. Auris Nasus Larynx 2014; 41: 331-6.

--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC

Mobile Phone KKTC: 0 j542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
http://mustafaasimsafak.blogspot.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology
Head of Otorhinolaryngology Department
President of Surgical Science Division
Near East University, Faculty of Medicine
Chief Editor of Near East Medical Journal

GSM: TRNC +90 542 877 55 66
          TR     +90 532 361 18 90