Fotoğrafım
Antalya, 05323611890 masafak@gmail.com, Türkiye

STAPEDOTOMİDE LASER TEKNİĞİ VE KLASİK CERRAHİ TEKNİK

GİRİŞ

Otoskleroz cerrahisinde smal fenestra tekniği 1970'li yıllarda tanımlanmıştı. O yıllardan beri stapes tabanına pik, perforatör, mikrodril, piezoelektrik cihazlarla fenestrasyonlar yapılagelmiştir. İdeal teknik fenestrasyon yapılırken yüzen tabana neden olmamak ve vestibüle zarar vermemektir. Stapes tabanını ince bir kemik kabuk gibi olduğu durumlarda cerrahi teknik çok zor değildir. Bu sayılan tekniklerin birbirine göre bir üstünlüğü yapılan çalışmalarda gösterilememiştir. Bu nedenle bu tekniklerin tümüne konvansiyonel teknikler olarak adlandırılmıştır.
Laser teknolojisinin gelişmesiyle stapes cerrahisinde 1978'lerden sonra yer bulmuştur. Palva ilk sonuçlarını bu yıllarda argon laser ile yayımlamıştır. Sonrasında KTP, erbium, YAG ve CO2 gibi laser teknikleri geliştirilmiştir. Asıl olarak laser tekniği ile fenestrasyon yapıldığında stapes tabanına tam bir daire şeklinde açıklık yapılabilirken, yüzen taban oluşma riski mekanik bir temas bulumadığı için yok olmuştur. Kullanılan laser tiplerinin birbirlerine göre üstünlükleri gösterilememiştir.
Er:YAG laser sonuçlarının gerek postoperatif ABG açısından, gerek kemik yolundaki kötüleşmeler ve bunun irreversibl olması açısından konvansiyonel yönteme göre daha kötü olduğu savunulmuştur (Arnoldner 2006). McGee (1983) argon laser ile konvansiyonel teknikler arasında istatistiksel fark olmadığını iddia etmiştir. Garin (2002) ve diğer bir çalışmada Motta ve Moscillo (2002) CO2 laser sonuçlarının konvansiyonel teknikten daha iyi olduğunu bildirmiştir. 
Bu çalışma laser ve konvansiyonel teknikleri meta-analiz yöntemiyle incelemek için yapılmıştır.

MATERYAL VE METOD

Stapes cerrahisi konusnada 1978-2013 yılları arasında çıkan çalışmalar incelenmiştir. Şu kiriterlere uyan çalışmalar değerlendirmeye alınmıştır.

1. Prospektif veya retrosepektif olsun laser ve konvansiyonel yöntemlerin karşılaştırıldığı çalışmalar ele alınmıştır.
2. Kontrol grubu olan çalışmalar seçilmiştir.
3. Sonuçlarında şu bulgular bulunmayanlar çıkarımmıştır: Postoperatif 10 dB altında ABG olgu sayısı verilmeyenler, ortalama ABG verisi olmayanlar, ortalama takip süresi verilmeyenler ve komplikasyon sayısı bildirilmeyenler.
4. Ayrıca rekürren otoskleroz veya pediatrik otosklernoz gibi özel grupları kapsayan çalışmalar değerlendirme dışı bırakılmıştır.

Bu kriterler ışığında ilk başta bulunan 764 çalışmanın 18'i değerlendirmeye alınmıştır. Bunlardan sonuçları karşılaştırılabilir olan 11'i analiz edilmiş, kalan 7'si tartışma için kullanılmıştır.



SONUÇLAR

İncelenen 11 çalışmada 1614 olgu vardır, bunlardan 638'i laser, 976'sı konvansiyonel teknikle opere edilmiştir. 11 çalışmanın 2'si randomize kontrollü, 2'si prospektif ve 7'si retrospektif çalışmalardır. Hemen her bir çalışmada ABG değerleri değişik frekans aralıkları için çalışılmıştır. Bu aralıklar 250 Hz ile 4 kHz arasındaki frekanslardan değişik bölümlerin seçilmesiyle oluşmaktadır. Sadece bir çalışma bu frekansların tümündeki ABG değerlerini vermiştir.

Laser stapedektominin etkinliği konvansiyonel tekniğe göre yüksek derecede anlamlı olarak bulunmuştur (RR 1.07). Vestibül hasar oluşması riski açısından iki teknik arasında fark görülmemiştir (RR 0.63). Çaalışmalar arasındaki bias Funnel eğrisi ve Egger testi teknikleriyle incelenmiş ve yüksek bulunmuştur (p=0.001).

Bu incelemelerde protez çapının işitmeye etkileri üzerinde odaklanılmamıştır. Laske ve ark. 0,6 ile 0,4 mm çaplı protezler arasında anlamlı farkların olduğunu belirtirken, Fang ve ark. bir fark gösteremişlerdir.

Stapesin durumu, kullanılan laser tipi, cerrahın tecrübesi gibi farklar inceleme dışı faktörler olarak kalmıştır.

KAYNAK: Fang L, Lin H, Zhang TY, Tan J. Laser versus non-laser stapedotomy in otosclerosis. A systematic review and meta-analysis. Aurus Nasus Larynx 2014: 41: 337-42.
--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
http://mustafaasimsafak.blogspot.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology
Head of Otorhinolaryngology Department
President of Surgical Science Division
Near East University, Faculty of Medicine
Chief Editor of Near East Medical Journal

          TR     +90 532 361 18 90