Fotoğrafım
Antalya, 05323611890 masafak@gmail.com, Türkiye

KULAK MEMESİ DOĞUMSAL YARIKLARININ TEDAVİSİ

GİRİŞ
Kulak memesi işitme fonksiyonları açısından değil ancak estetik açıdan önemlidir. Lobüle ait anomaliler estetik ve psikolojik problemler yaratabilir. Bilobüle kulak memesi konjenital veya kazanılan tipte olabilir. Kazanılan olanlara göre, konjenital bilobüllerde doku kaybı bulunabilir ve parçalar genellikle simetrik değildir. 
Konjenital kulak memesi yarıklarının en çok kabul gören sınıflaması Kitayama (J Plast Surg 1980;23:663) tarafından 4 gruba ayrılarak yapılmıştır:
i.   Longitudinal yarıklar
ii.  Transvers yarıklar
iii. Triple lobül
iv. Defektif lobül
Lobül deformitelerinin cerrahi rekonstrüksiyon yöntemleri tanımlanmıştır, ancak oluşan skarlar, iyileşme problemleri nedeniyle standardize edilmiş teknikler yoktur.

CERRAHİ TEKNİK
Diametric Hinge Flaps Method (Eş çaplı Menteşe Flep Tekniği) olarak adlandırılan bu teknikte posteriordaki lobülde superior pediküllü bir arka flep ile, ön lübülde inferior bazlı ön yüz flepleri hazırlanır ve menteşe gibi kaldırılarak ters çevrilerek birbirin üzerine sütüre edilir. Ön ve arka fleplerin boyutlarının eşit olmasına özen gösterilmelidir. İki flebin orta bülümünden eksternal tamponlama yapılmalıdır.

Bu teknikle yazarlar 4 olguya müdehale etmişler ve tümünde komplikasyon gelişmeden iyi sonuçlar almışlar.

TARTIŞMA
Bu deformite için ilk cerrahi teknik 1954'de McLaren tarafından tanımlanmıştır. Sonraları zamanla Z-plasty, L-plasty, V-flap teknikleri önerilmiştir. Bu teknikte herhangi bir dokunun eksize edilmesine gerek kalmadan, estetik ve normale yakın bir lobül elde etmek mümkün olmuştur. Kulak lobülünün anterolateral bölümü inferior aurikuler arterin inferior dalı, posterior bölümü ise posterior aurikuler arterin inferior dalı tarafından kanlanır ve vasküler yapı açısından zengindir. Bu özelliği bu bölgede pedikül flep boyu açısından 1:3 oranlara rahatça çıkılabileceğini gösterir. Daha önce tanımlanan tekniklerde lobül genelde küçük kalmakta ve çentikli olmakta iken bu teknikte bu sorunlar aşılmış haldedir. Sadece ön bülümde küçük bir insizyon görünür halde olmaktadır.

KAYNAK
Qing Y, Cen Y, Xu X, Chen J. Annals of Plastic Surgery 2013;70(6):657-8.
--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC 

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
http://masafak.tripod.com

MALLEUS VE STAPESİN OLMADIĞI DURUMLARDA OSSİKÜLOPLASTİ

GİRİŞ
Mallesun olması ossikoplasti için önemli elemanlardandır (Moretz 1998-Laryngoscope, Domhoffer 2001-OtolNeurotol, Albu 1998-AmJOtol, Black 1992-AmJOtol). Malleusun olmadığı durumlarda bunun replase edilmesine yönelik teknikler denenmiştir (Fisch 1994, Wehrs 1982-OtolRhinolLaryngol, Black 2002-OtolNeurotol). MRP'nin amacı TORP yada PORP gibi bir kolumellanın atılım reaksiyonlarını önlemektir.

TEKNİK
MRP 0.8 mm çaplı handle ve 0.3 mm çaplı Y şeklinde iki ayağı olan titanyum bir elemandır. Protezin ayakları DKY'da anulusa 0.6 mm tur ile açılan deliklere yerleştiriip, cement ile tutturulur. MRP'nin iki kolu sağ kulak için anulusta saat "9" ve "11" hizasına yerleştirilir. Açılacak bu iki tünel için tur hızı çok düşük olmalı ve kemikte ısıya bağlı nekroz gelişmemelidir. Protezin handle bölümü de PORP yada TORP ile ilişkilendirilir.

MATERYAL-METOD-SONUÇLAR
Malleusun bulunmadığı olgularda DKY'na yerleştirilen özel bir Malleus Replasman Protezi kullanılmış ve vibrasyon özellikleri lazer dopler vibrometre ile incelenmiş. 18 yıllık bir sürede malleus ve stapesi olmayan 92 olgu çalışmaya alınmış. Bunlardan 32'sine zar ve stapes tabanı arasında TORP uygulaması yapılırken, 58 olguda MRP ile stapes tabanı arasına TORP yerleştirilmiş. Fonksiyonel sonuçlar ABG, BC ve AC eşiklerinin ölçülmesiyle karşılaştırılmış. MRP kemik DKY'na cevment ile fikse edilerek osseos integrasyonu sağlanmış. Postoperatif 3.ayda ABG MRP gurubunda 12,5 dB iken, TORP grubunda 23.3 dB bulunmuş. 10 dB altında ABG TORP'da %37, MRS'de %58, 20 dB altında ABG ise %48'e karşın %79 bulunmuş. Ortalama AC kazancı TORP'da 11 dB, MRP'de 21 dB bulunmuş. Benzer anlamlı sonuçlar postop.12.ayda da elde edilmiş.

TARTIŞMA
Wehr neomalleus olarak homolog greftler önermiştir. Genellikle kademeli girişim gerektirir (1992). Black otogreft neomalleus tekniği tanımlamıştı. Bu çalışmanın yazarları da TORP stabilitesi için silastik band ile protezi stapes başına bağlamışlardı. Zar ile taban arasına konulan TORP olgularında dislokasyon ve rejeksiyonlar %50'ye yakın gelişirken, MRP taban arası yerleştirilen 58 olgudan ancak 2'sinde dislokasyon gelişmiş. Ancak MRP'nin de rejeksiyon problemi olduğu için zar ile arasına öncelekri "T" şeklinde, daha sonraları geniş kartilaj interpozisyonları yapmak gerekmiştir. Eğer kemik fiksasyonunun sistemin vibrasyonuna engel olmadığı LDV ile ölçülse de bu ihtimal söz konusu olabilir. Bu durumda neo-maniburiumun, ayaklardan kesilerek kemiğe fiksasyonunun kaldırılması mümkün olacaktır.

KAYNAK
Vincent R, Bittermann AJN, Wenzel G, et.al. Otol Neurotol 2012; 34(1):83-90
--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC 

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
http://masafak.tripod.com

ANTİ-İNFLAMATUAR ETKİLİ STEROİDLER

ETKEN MADDE       Doz(mg)     Etkili-Süre    A.İ. Güç
Cortisone                   25                8-12 saat       0,8
Hidrocortisone           20                8-12 saat       1
Prednisolone              5                  12-36 saat     4
Triamcinolone            4                   12-36             5
Methylprednisolone    4                   12-36            5
Dexamethasone         0,75             36-54            30
Bethamethasone        0,6               36-54            30

-- 
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC 

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
http://masafak.tripod.com